RH pozitiv la femei: ce trebuie sa stii
RH-ul, prescurtarea de la factorul Rhesus, este o proteina prezenta pe suprafata celulelor rosii din sange. Daca o persoana are aceasta proteina, atunci se spune ca are RH pozitiv. Daca nu o are, este RH negativ. Aproximativ 85% din populatia mondiala are RH pozitiv. Acest aspect devine deosebit de important in cazul femeilor insarcinate, deoarece compatibilitatea RH-ului dintre mama si fat poate influenta sarcina.
Femeile cu RH pozitiv nu intampina, in general, probleme legate de compatibilitatea RH-ului in timpul sarcinii. Totusi, intelegerea acestei caracteristici este importanta pentru a preveni eventualele complicatii si pentru a asigura o monitorizare corecta a sarcinii. Dr. Maria Popescu, specialist in obstetrica si ginecologie, subliniaza ca "este esential ca fiecare femeie sa isi cunoasca tipul de RH inca dinaintea planificarii unei sarcini, pentru a putea preveni eventualele riscuri asociate."
Impactul RH-ului pozitiv asupra sarcinii
Femeile cu RH pozitiv au, de obicei, un avantaj in comparatie cu cele cu RH negativ, deoarece nu exista riscul de izoimunizare sau de incompatibilitate RH intre mama si fat, in cazul in care tatal este, de asemenea, RH pozitiv. Aceasta situatie este ideala, deoarece reduce riscul de complicatii in timpul sarcinii.
In cazul in care ambii parinti au RH pozitiv, copilul rezultat va avea, cel mai probabil, acelasi tip de RH, si nu va exista niciun risc pentru mama sau copil. Chiar si in cazurile in care tatal este RH negativ si mama RH pozitiv, copilul ar putea avea RH negativ, dar acest lucru nu va crea probleme, deoarece corpul mamei nu va percepe eritrocitele copilului ca fiind straine.
Potrivit statisticilor, aproximativ 60% dintre copiii nascuti din parinti cu RH diferit mostenesc RH-ul mamei, astfel incat șansele de compatibilitate sunt favorabile.
Testarea RH-ului in timpul sarcinii
Testarea RH-ului se face de obicei in timpul primelor consultatii prenatale. Este un test simplu de sange care determina daca o femeie este RH pozitiv sau negativ. Cunoscand acest lucru, medicul poate lua masurile necesare pentru a preveni complicatiile legate de incompatibilitatea RH, daca este cazul.
In cazul in care o femeie este descoperita a avea RH negativ, medicul va verifica, de asemenea, tipul de RH al partenerului. Daca si acesta este negativ, nu exista niciun risc pentru sarcina. In schimb, daca partenerul este RH pozitiv, medicul va monitoriza sarcina mai atent pentru a preveni izoimunizarea.
- Monitorizarea nivelului de anticorpi in sange
- Administrarea de imunoglobulina anti-D in saptamana 28 de sarcina
- Verificari suplimentare dupa orice sangerare sau trauma abdominala
- Testele de sange ale copilului imediat dupa nastere
- Administrarea unei doze suplimentare de imunoglobulina anti-D dupa nastere, daca copilul este RH pozitiv
Importanta imunoglobulinei anti-D
Imunoglobulina anti-D este un tratament preventiv crucial pentru femeile cu RH negativ care poarta un copil cu RH pozitiv. Aceasta proteina este administrata pentru a preveni ca sistemul imunitar al mamei sa produca anticorpi impotriva celulelor rosii ale copilului, o situatie cunoscuta sub numele de izoimunizare.
Administrarea imunoglobulinei anti-D este o masura de precutie care s-a dovedit extrem de eficienta. Studiile arata ca riscul de izoimunizare scade semnificativ in cazul in care aceasta este administrata corect si la timp. De obicei, injectia se administreaza in saptamana 28 de sarcina si din nou dupa nastere, daca copilul este RH pozitiv.
Imunoglobulina anti-D nu are efecte secundare majore, fiind sigura atat pentru mama, cat si pentru copil. Dr. Popescu explica: "Aceasta injectie este esentiala pentru a preveni complicatiile in sarcinile ulterioare si pentru a asigura sanatatea mamei si copilului."
Complicatii potentiale ale incompatibilitatii RH
In cazurile rare in care izoimunizarea are loc, aceasta poate duce la o afectiune numita boala hemolitica a nou-nascutului. Aceasta afectiune apare atunci cand anticorpii mamei ataca celulele rosii ale bebelusului, cauzand anemie si alte complicatii grave.
Simptomele bolii hemolitice includ:
- Paloare severa la nastere
- Sclere (albul ochilor) galbene
- Umflarea generalizata
- Ascita, sau acumularea de lichid in abdomen
- Insuficienta cardiaca
Aceste complicatii pot fi extrem de grave si necesita ingrijire medicala imediata. In unele cazuri, poate fi necesar un transfuzie intrauterina inainte de nastere sau tratamente intensive imediat dupa nastere.
Rolul geneticii in determinarea RH-ului
Factorul RH este mostenit genetic, similar altor caracteristici, cum ar fi culoarea ochilor sau grupa sanguina. Acesta este determinat de doua gene, una de la fiecare parinte. RH-ul pozitiv este un caracter dominant, ceea ce inseamna ca este nevoie de prezenta unei singure gene dominante pentru ca o persoana sa fie RH pozitiv.
Daca ambii parinti sunt RH pozitiv, exista sanse mari ca copilul sa fie la randul sau RH pozitiv. Daca un parinte este RH pozitiv si celalalt negativ, copilul poate fi fie RH pozitiv, fie negativ, in functie de genele mostenite. Daca ambii parinti sunt RH negativ, copilul va fi, de asemenea, RH negativ.
Dr. Popescu subliniaza: "Intelegerea modului in care se mosteneste factorul RH poate ajuta cuplurile sa anticipeze potentiale probleme legate de compatibilitatea RH in timpul sarcinii si sa ia masurile necesare pentru a preveni complicatiile."
Adevarata valoare a cunoasterii RH-ului
Cunoasterea tipului de RH este vitala nu doar pentru femeile insarcinate, dar si pentru orice persoana care poate avea nevoie de o transfuzie de sange in viitor. Compatibilitatea RH este esentiala pentru succesul transfuziei si pentru evitarea reactiilor adverse.
In concluzie, pentru femeile cu RH pozitiv, sarcina este, in general, lipsita de riscuri legate de incompatibilitatea RH. Totusi, cunoasterea acestui aspect al sanatatii lor le poate ajuta sa se pregateasca mai bine pentru eventualele provocari si sa aiba parte de o sarcina sanatoasa si lipsita de probleme.