Diverse

Cum funcționează turbinele eoliene și cât de utile sunt în România

Turbinele eoliene funcționează pe un principiu simplu: în loc să folosească electricitatea pentru a produce vânt, așa cum face un ventilator, turbinele eoliene folosesc vântul pentru a produce electricitate. Vântul rotește paletele elicei turbinei în jurul unui rotor, care învârte un generator, ce creează electricitate.

Termenul „energie eoliană” descrie procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera putere mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei) sau un generator poate transforma această putere mecanică în energie electrică.

O turbină eoliană transformă energia vântului în electricitate folosind forța aerodinamică de la paletele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion sau elicea unui elicopter.

Cum funcționează o turbină eoliană

Turbina eoliană dispune de un rotor cu pale orientate pe un ax orizontal sau vertical, care, antrenat de puterea vântului, pune în mişcare un generator electric. Vântul pune în mișcare palele turbinei care la rândul lor acționează generatorul electric. Sistemul mecanic are în componență și un multiplicator de viteză care acționează direct axul central al generatorului electric.

Curentul electric obținut este, fie transmis spre înmagazinare în baterii și folosit apoi cu ajutorul unui invertor în cazul turbinelor de mică capacitate, fie livrat direct rețelei de curent alternativ spre distribuitori.

Turbinele din gama comercială au o capacitate de producție între câteva sute de kilowați și 2 megawați. În prezent, capacitatea medie a turbinelor moderne variază între 1,3 și 1,8 megawați. Tendința în prezent este instalarea de turbine eoliene tot mai mari deoarece acestea generează electricitate la costuri mult mai mici.

În ceea ce privește energia electrică generată de o turbină eoliană de utilitate industrială, aceasta este colectată și direcționată spre liniile electrice de înaltă tensiune care gestionează și energia produsă de centralele clasice, hidrocentrală etc. În prezent, noile turbine care deservesc rețele industriale au o putere între 5 și 10 megawați.

În România se găsește cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa

Potrivit datelor oficiale făcute publice la începutul anului 2020, energia eoliană asigură peste 27% din producția națională de electricitate. Turbinele eoliene reprezintă principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind peste un sfert din producția națională, potrivit datelor Transelectrica.

Grupul CEZ în România deține cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.