Specialiștii susțin că din ce în ce mai multe familii optează pentru varianta încălzirii cu centrale termice pe gaz în defavoarea altor tipuri de încălzire. Comparativ cu centralele pe lemne, centralele termice pe gaz nu ocupă spațiu, investiția nu este foarte mare, iar disconfortul este minim. Primul aspect de care trebuie să țină cont cumpărătorii în alegerea unui tip de centrală termică este suprafața locuinței, însă acesta nu este singurul criteriu.
Centrale termice pe gaz vs. pe lemne – mituri și adevăruri
Din punctul de vedere al specialiștilor, informația potrivit căreia o centrală termică pe lemne este mai economică decât cea pe gaz este doar un mit. Pe lângă faptul că alimentarea cu lemne presupune un efort în plus, necesită și un spațiu de depozitare mare. În cazul centralelor pe lemne, muncă ce trebuie depusă este mai mare, iar pericolul este de asemenea mare dacă nu vin curățate. Totodată, centralele termice pe lemne au o serie de alimentari cu oxigen denumite tiraje care cresc arderea. Nu în ultimul rând, lemnul trebuie protejat și depozitat într-un loc răcoros și uscat.
După părerea specialiștilor, centralele termice pe gaz sunt mult mai eficiente, nu presupun multă muncă și sunt mult mai confortabile din mai multe puncte de vedere. Cu siguranță centralele termice pe gaz cumpărate trebuie să fie noi, în niciun caz second hand.
Instalarea centralelor termice pe gaz vs. pe lemne
În ceea ce privește instalarea centralelor termice pe gaz, acestea au nevoie de autorizații de funcționare, de personal specializat și autorizat pentru montarea întregului echipament și de numeroase documente pentru a fi folosită în deplină legalitate.
De asemenea, trebuie știut și faptul că centralele termice pe lemne nu sunt atât de zgomotoase precum cele pe gaz, însă este important de avut în vedere dimensiunile spațiului disponibil și ale spațiilor de depozitare. Dacă familia locuiește într-un apartament, atunci este important de luat în considerare faptul că vor avea nevoie de spațiu nu numai pentru centrală termică pe lemne, ci și de spațiu de depozitare pentru lemnele ce vor servi drept combustibil pentru centrala aleasă.
Consumul centralelor termice pe gaz vs. pe lemne
Centralele termice pe gaz consumă mult mai puțin decât cele pe lemne, dar în zonele unde instalațiile de alimentare cu gaze naturale nu este tocmai foarte bine dezvoltată, centralele termice pe lemne sunt cea mai bună soluție. Dacă ambele tipuri de combustibil sunt la fel de accesibile și există suficient spațiu, atunci cumpărătorii trebuie să se gândească pe termen lung la întreținerea centralei și la banii dați pe alimentarea centralei.
Atât centralele termice pe lemne, cât și cele pe gaz consumă în funcție de puterea aparaturii, iar în zonele urbane, este mai avantajoasă varianta centralelor pe gaz, oricât de ideal ar părea un șemineu pe lemne în living.
Avantajele centralelor pe gaz vs. pe lemne
Centrală termică pe gaz, comparativ cu cea pe lemne asigura cumpărătorilor și utilizatorilor facturi mai mici, un spațiu mult mai mare de desfășurare a activităților, deoarece nu necesită spațiu suplimentar de depozitare a combustibilului. În plus, centralele pe gaz pot fi conectate a un sistem de încălzire prin pardoseală sau panouri radiante.