Dacă ai decis să îți amenajezi (sau reamenajezi) singur locuința, probabil că acum ești în etapa de documentare și cercetare. Și te interesezi de lucrurile pe care le ai de făcut. Însă cum ar fi dacă ai citi și despre lucrurile pe care să NU le faci?
Pentru că din greșeli învățăm (dar ar fi mai bine ca tu să înveți din ale altora), specialiștii buticului de design interior ESHO ne vorbesc despre cele mai întâlnite greșeli pe care le facem atunci când amenajăm singuri.
#1 Neglijezi importanța covorului
Știai că primul lucru pe care musafirii tăi îl observă atunci când vin în vizită este…covorul? Și una din greșelile pe care le facem este că vedem covorul ca pe un obiect pe care îl putem neglija. Uneori nici nu măsurăm spațiul concret în care vrem să poziționăm covorul – iar asta poate ruina întreaga schemă de design a încăperii.
Un covor care este prea mare va părea de-a dreptul copleșitor în spațiul tău și va face camera să pară mult mai mică decât este în realitate. Pe de cealaltă parte, un covor care este prea mic va face camera să pară neechilibrată și va crea impresia de spațiu irosit.
#2 Lipești canapeaua de perete
În cele mai multe dintre case, canapeaua este lipită de perete. Iar asta face camera să arate nefiresc, poate chiar forțat. Ia în considerare să lași canapeaua să „plutească” mai înspre centrul încăperii, chiar dacă este doar la câțiva centimetri de perete – important este să nu fie lipită de acesta.
Când lași spațiu între canapea și perete, oferi iluzia unui spațiu mult mai mare și aerisit decât este.
#3 Folosești piese asortate
O greșeală pe care o facem atunci când amenajăm singuri este să alegem calea mai ușoară – desigur, este mult mai ușor să cumpărăm un set complet de mobilier pentru living, decât să ne jucăm prin mix & match, nu? În realitate, un spațiu în care toate piesele sunt asortate nu este chiar o idee bună.
Spațiul devine monoton și pe alocuri plictisitor – când folosim piese-set, nu facem decât să ne transformăm camera într-un showroom de mobilă, și pare că nu punem suficient efort în amenajare.
#4 Nu te gândești la confort
Când amenajezi un spațiu, prima coordonată pe care trebuie să o ai în minte este confortul: la ce bun un birou excepțional, dacă scaunul de pe care lucrezi 8 ore este deloc ergonomic?
Ai nevoie de un spațiu funcțional, confortabil, iar abia apoi estetic – cum ar fi să amenajezi un living superb, în care să nu ai nicio măsuță pe care să poți lăsa o ceașcă de cafea, de exemplu?
Tindem să achiziționăm lucruri „pentru că ne plac și sunt frumoase” – iar asta e, totuși, firesc. Însă mai important de atât este să le vedem cu un ochi practic și să ne întrebăm „oare canapeaua această superbă de două locuri va fi potrivită pentru familia mea de 5 membri?”.
#5 Nu pleci la drum cu un plan clar
„Gata, mâine amenajez, o să dau comandă online de tot ce îmi trebuie” – am auzit de multe ori replica asta la începuturile amenajărilor care nu au sfârșit bine. Înainte de a face o schimbare în casă – fie că vorbim de schimbarea finisajelor, a canpelelor, de montare parchet sau de o amenajare integrală, este vital să plecăm la drum cu un plan clar în minte.
Asta înseamnă schițe amănunțite cu lucrurile de care avem nevoie, liste de cumpărături (pe care să le respectăm) și, cel mai important, un buget concret. Cele mai multe amenajări sfârșesc nereușită pentru că subestimăm bugetul de care avem nevoie.
Așadar, într-o lume în care găsești zeci de informații legate de „ce să faci” atunci când amenajăm, am decis să îți povestim despre lucrurile pe care să nu le faci – o amenajare reușită nu e un scop imposibil de atins – însă trebuie să înceapă cu un plan concret și o documentare riguroasă, mai ales dacă decizi să amenajezi singur.