Casa Ta

3 ponturi pentru iluminarea corecta a baii

Cand vine vorba de iluminarea inadecvata a unei locuinte, principala camera unde apar probleme este baia. Este primul loc unde oamenii merg cand se trezesc dimineata, ceea ce face ca starea lor de spirit sa depinda de aceasta camera. Baia este locul in care va spalati si va aranjati, iar multi oameni obisnuiesc sa isi ia medicamentele de dimineata acolo. Toate aceste exemple  demonstreaza de ce este atat de important sa optimizezi iluminatul baii. La fel de importanta este si lumina naturala din baie, cea care stabileste ritmurile noastre circadiene, care joaca un rol important in sanatatea generala.

A ajuta oamenii sa se vada bine este, de asemenea, esential pentru siguranta lor, deoarece baia este locul in care aproximativ 80% dintre adulti isi pierd echilibrul si cad. 

1.Niveluri de lumina

Cata lumina este necesara in baie? Raspunsul depinde de fiecare persoana si de lucrurile pe care  obisnuieste sa le faca in baie. Pentru cineva care tocmai se trezeste si se arunca sub dus, o lumina slaba este suficienta. Dupa dus, daca doriti sa va barbieriti, veti avea nevoie de o lumina mai puternica, pentru o vizibilitate mai buna.

In baile de oaspeti, folositi corpuri de iluminat cu o putere de cel putin 75 pana la 100 de wati. Puteti obtine aceste niveluri de iluminare cu ajutorul unui corp de iluminat cu lumina fluorescenta de 24 de wati sau cu LED de 20 de wati.

Cele mai citite articole

Ce se intampla insa cand lumina de care aveti nevoie cand va barbieriti este prea puternica atunci cand faceti alte lucruri in baie. In acest sens, specialistii va recomanda sa alegeti plafoniere baie cu o intensitate potrivita a luminii, care sa fie completata, atunci cand va barbieriti, de lumina mai puternica a altor corpuri de iluminat pozitionate deasupra sau in extremitatile oglinzii de la baie.

2.Lumina din plafon 

Multi proprietari de case de lux simt ca un candelabru sau un corp de iluminat suspendat sunt cele mai potrivite pentru o baie. Pentru a preveni orice probleme, asigurati-va ca respectivele corpuri suspendate sunt pozitionate la o inaltime de cel putin 1 metru deasupra cazii si de aproximativ 2 m sau mai mult de nivelul apei. In plus, conectati corpul de iluminat din plafon la un intrerupator propriu, cu un dimmer care sa modifice intensitatea luminii.

O alta sursa excelenta de lumina ambientala in bai este iluminarea indirecta, de obicei obtinuta cu benzi de lumina fluorescente sau cu LED-uri in partea superioara a dulapurilor. Este o modalitate de iluminare scazuta, de fundal.

3.Lumina de la oglinda

Cea mai buna iluminare posibila pentru activitatile din fata oglinzii din baie provine de la corpurile montate pe ambele parti ale oglinzii, aproximativ la nivelul ochilor utilizatorului. Un astfel de iluminat nu lasa nicio parte a fetei in umbra, asa cum se intampla cu un corp de iluminat pozitionat deasupra oglinzii. Daca nu puteti monta corpurile de iluminat in extremitatea oglinzii, luati in calcul peretii laterali. Incercati totusi sa aduceti lumina in ambele parti.

Cele mai citite articole