Ridurile, acele linii fine cu care ne vom întâlni mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât de bună e moștenirea genetică a fiecăreia și în funcție de ce obiceiuri sănătoase adoptăm de-a lungul vieții. Nu le putem evita, însă le putem întârzia apariția sau diminua aspectul inestetic prin diverse metode, multe dintre ele, la îndemâna tuturor.
Cu toate acestea, este important să știi că ridurile sunt un semn normal al îmbătrânirii pielii, ce are loc pe măsură ce nivelul de colagen și de elastină din organism scad. Așadar, cea mai sănătoasă soluție pentru a fi împăcată cu tine este să le accepți prezența. În paralel, iată ce poți face pentru a le întârzia apariția:
Hidratează pielea
Hidratarea se face din interior, către exterior. Consumă multe lichide, minimum doi litri de apă pe zi, și adoptă o rutină de îngrijire potrivită pentru tipul tău de piele. Din această rutină nu ar trebui să lipsească câteva creme antirid si serumuri pentru riduri, care să conțină retinol, acid hialuronic, ceramide și vitamina C, importante pentru hidratarea, menținerea elasticității pielii și diminuarea ridurilor.
Protejează-te de soare
Soarele poate deveni cel mai mare inamic al pielii ferme, netede și lipsite de riduri. Din păcate, razele UV distrug fibrele de colagen și de elastină din epidermă, grăbind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Deși multe dintre femei își doresc o piele bronzată, ideea de a te expune la soare sau la ultravioletele din solar este una neinspirată pe termen lung. Pentru sănătatea și frumusețea pielii tale, mergi la plajă până în ora 10:00 sau după ora 16:00 și folosește întotdeauna cremă SPF de minimum 30, indiferent de sezon.
Renunță la fumat
Dacă nu fumezi, felicitări! Ești mai protejată de apariția prematură a ridurilor. În schimb, dacă ești fumătoare, află că nu doar sănătatea ta are de suferit, ci și frumusețea pielii tale. Fumatul reduce fluxul sanguin de la nivelul pielii, făcând-o astfel mai ternă și mai expusă la apariția ridurilor.
Renunță la alcool
Cu cât mai puțin, cu atât mai bine pentru tine. Dacă obișnuiești să consumi zilnic un pahar de vin, află că beneficiile lui sunt mai puține decât crezi. Din contră, alcoolul consumat zilnic deshidratează pielea, o predispune la riduri și are efecte nocive asupra sănătății tale pe termen lung.
Pune accent pe importanța somnului
Un program haotic de somn, limitat la doar câteva ore pe noapte, nu te ajută deloc. Pe lângă faptul că productivitatea ta se va diminua considerabil, nu îi permiți organismului să se regenereze și îi compromiți funcția sa imunitară. În timpul somnului, pielea ta lucrează intens pentru a se regenera, produce colagen și vindecă leziuni cutanate. Totodată, produsele pe care le aplici pe piele, precum retinolul sau vitamina C, au timp să acționeze, astfel încât să te trezești dimineața cu un chip luminos.
Adoptă o dietă sănătoasă
Toate vitaminele, mineralele și nutrienții din legume, fructe, carne slabă și ouă acționează asupra stării tale generale de sănătate. Printr-o dietă echilibrată și un consum zilnic de legume verzi vei avea mai multă energie, vei reduce nivelul de inflamație din corp și pielea ta va căpăta un aspect mult mai sănătos. În schimb, consumul de fast food îți afectează sănătatea, te predispune la apariția acneei și la îmbătrânirea prematură a pielii.
Prin urmare, echilibrul în toate obiceiurile pe care le adopți și accentul pe îngrijirea sănătății tale se vor reflecta atât asupra nivelului tău de energie, asupra stării de bine, cât și asupra pielii tale. Dacă îți dorești tinerețe fără bătrânețe, acordă mai multă atenție îngrijirii și pielea ta îți va mulțumi.
Sursa foto: Freepik