Diverse

Caracteristici importante ale barcilor pneumatice de care este bine sa se tina cont

Atunci cand trebuie sa fie achizitionate barci, este foarte important sa se tina cont de mai multe caracteristici ale acestora astfel incat sa fie obtinute modelele potrivite pentru scopul in care barca este cumparata.

Motor sau vasle

Alegerea depinde doar de obiectivele pentru care barca este achizitionata. Sunt persoane care se indeparteaza de tarm si ancoreaza undeva in larg, cu o undita intr-un loc linistit, dar sunt si persoane care prefera sa se plimbe si sa exploreze si care au nevoie de un motor ceva mai puternic. Si pe barcile cu vasle exista adesea posibilitatea instalarii motorului mic pe o traversa. Adica, alegerea „motor / vasle”, din punct de vedere tehnic, nu depinde de dimensiunea barcii gonflabile.

Exista mai multe modele la care cumparatorii pot fi atenti:

  • modele mici de canotaj care nu prevad instalarea motorului;
  • modele de canotaj cu posibilitate de instalare pe o traversa detasabila a motorului exterior cu o putere de pana la 3,5 CP;
  • barci cu o traversa stationara sub motorul care are o putere cuprinsa intre 3,5 la 35 CP.

Cu chila sau fara chila?

Chila este necesara pentru stabilitatea in timpul deplasarii. Barcile gonflabile cu chila sunt mai putin predispuse sa se balanseze in lateral la viteza, adica chila stabilizeaza directia barcii. Barcile cu chila au o mai buna manevrabilitate, directie si asigura accesul mai rapid in barca. Pe unele modele de barci cu motor exista o chila gonflabila, ceea ce reprezinta un avantaj. Daca planurile utilizatorului nu includ o plimbare rapida, acesta poate alege un model de barca cu fundul plat, fara chila.

Cu punte sau fara?

Puntea sau podeaua  face ca cel care utilizeaza barca gonflabila sa se bucure de confort, siguranta, functionalitate si rigiditate suplimentara. Statul in picioare sau mersul pe o podea solida este, desigur, mai confortabil si mai sigur. Barcile pneumatice cu motor si cu vasle sunt echipate in principal cu podea de diferite tipuri. De exemplu, vaslitul  este mult mai confortabil atunci cand se sprijina picioarele pe o punte solida. Dar exista si modele fara punte. In plus, puntile pot fi schimbate in timp daca este nevoie.