Diverse

O tigaie basculantă de calitate oferă în unitate un plus de productivitate

Există mai multe tipuri de tigăi basculante pe piață, dar în ultima vreme se pare că mulți profesioniști HoReCa se orientează spre acelea care funcționează pe bază de curent electric.

Tigăile basculante electrice

Tigăile electrice cu basculare profesionale sunt utilizate în cafenele, restaurante, cantine, unitățile de catering ale spitalelor și alte unități de alimentație publică de dimensiuni medii și mari. Ele sunt echipate cu capace articulate. De obicei, acestea sunt capace simple din oțel inoxidabil, a căror funcție este de a acoperi pur și simplu recipientul cu scopul declarat de a reduce pierderile de căldură și umezeală.

O tigaie electrică poate fi utilizată ca suprafață de prăjit (grătar), precum și pentru gătit diverse feluri de mâncare.

Mecanismul de basculare este utilizat pentru descărcarea (scoaterea) produselor finite și/sau pentru curățarea convenabilă a containerului de lucru.

Procesele de gătit în restaurantele moderne, cantine sau firme de catering sunt supuse multor condiții, dintre care cele mai multe țin de echipamentele instalate și utilizate în mod curent. Astfel de cerințe pot include: 

 • productivitatea ridicată;
 • fiabilitatea;
 • versatilitatea;
 • siguranța personalului în timpul lucrului;
 • siguranța produselor fabricate;
 • consumul economic de resurse etc.

Vasele de basculare electrice profesionale sunt utilizate pentru prăjire, fierbere și alte operații de preparare a alimentelor, deoarece sunt echipamente convenabil de utilizat, multifuncționale și performante.

Proiectarea electrică a unei astfel de tigăi oscilante permite să fie instalată și să fie utilizată fără proceduri complicate și obținerea de aprobări și permise suplimentare (precum se întâmplă în cazul instalării unor echipamentelor conectate la rețeaua de gaz). Principala caracteristică a acestor tigăi, în afară de volumul mult mai mare decât al tigăilor clasice, este reprezentat de funcția de a înclina ușor recipientul de lucru pentru descărcarea mâncării gătite. Plus curățarea ușoară după terminarea lucrului.

Designul tigăii basculante este unul special: constă dintr-un container adânc dreptunghiular sau rotund. Elementele de încălzire cu putere reglabilă sunt amplasate sub fundul recipientului respectiv.

Cum se alege o tigaie basculantă electrică?

Pe piață, există o mare varietate de tigăi electrice basculante cu prețuri care pot să difere semnificativ. Gama de prețuri atât de largă se datorează diferenței de calitate și de funcționalitate a echipamentelor oferite. 

Adesea, o tigaie electrică cu un cost mai mare, în timpul funcționării poate aduce un profit suplimentar, precum și crește varietatea de feluri de mâncare din meniu, concomitent cu îmbunătățirea calității acestora. 

Principalele criterii pentru alegerea unei tigăi electrice basculante sunt următoarele:

 • capacitatea echipamentului;
 • dimensiunile exterioare ale tigăii basculante;
 • tipul de basculare.

Volumul de produse care poate să fie gătit într-o singură încărcare a tigăii oscilante

Dacă sarcina planificată de gătit într-o unitate de timp variază, poate fi recomandabil uneori chiar a se comanda două sau trei tigăi basculante mai mici în loc de una de capacitate foarte mare. Această abordare va spori flexibilitatea bucătăriei profesionale și va permite să se apeleze la una sau mai multe tigăi suplimentare, numai atunci când este necesar, economisind astfel energie electrică. 

Mărimea tigăii basculante

În afară de cele explicate mai sus, la evaluarea dimensiunilor echipamentului de acest gen este necesar să se ia în considerare locul de instalare a tigăii și capacitatea de a opera în mod liber echipamentul auxiliar necesar pentru descărcarea produselor alimentare finite de către bucătari.

Tipul de basculare al tigăii electrice profesionale

Răsturnarea unei tigăi oscilante electrice poate fi realizată în două moduri: 

 • manual – folosind un mâner rotativ (roată de mână sau pârghie);
 • automat – ridicarea și coborârea containerului are loc automat la comanda utilizatorului.

Intră pe tcromania.com și analizează oferta pe care o au în prezent în materie de tigăi basculante electrice. Sigur vei găsi un model care să se potrivească în bucătăria ta profesională!