Sanatate

Primele simptome ale menopauzei: de la ce vârstă apar?

Menopauza este o etapă naturală în viața unei femei, una ce marchează sfârșitul ciclurilor menstruale și al fertilității. Acest proces este definit prin absența menstruației pentru un interval de 12 luni consecutive și este cauzat de pierderea funcției foliculare ovariene și de scăderea nivelului de estrogen din sânge.[2] Semnele și simptomele sale și momentul apariției acestora nu sunt în mod obligatoriu aceleași la toate femeile. Care este vârsta de la care pot apărea primele simptome ale menopauzei vei descoperi în rândurile de mai jos.   

Când se instalează menopauza?

Menopauza este o etapă naturală a vieții fiecărei femei și, de obicei, se instalează între vârsta de 45 și 55 de ani, cu o vârstă medie de 51 de ani. Cu toate acestea, există și cazuri de menopauză timpurie, care poate apărea înainte de vârsta de 40 de ani.

Există mai mulți factori care pot influența momentul în care se instalează menopauza. Genetica, de exemplu, joacă un rol important – dacă mama sau surorile unei femei au avut menopauza la o anumită vârstă, este posibil ca și ea să aibă menopauza în jurul aceleiași vârste. De asemenea, fumatul poate accelera instalarea menopauzei, ca și anumite afecțiuni, tratamente sau proceduri medicale (ex: histerectomia sau chimioterapia).[2][3]

Este imposibil de știut când exact se va instala menopauza la o anumită femeie, chiar dacă factori precum cei menționați mai sus pot ajuta oarecum la estimarea vârstei la care va debuta această nouă etapă din viața sa.[2]

Care sunt primele simptome și când apar ele?

Primele simptome ale menopauzei pot varia de la o femeie la alta, iar intensitatea și durata acestora pot fi diferite de la caz la caz. Cu toate acestea, cele mai des întâlnite simptome sunt bufeurile, tulburările de somn, modificările stării de spirit, oboseala, uscăciunea vaginală și scăderea libidoului. 

Cele mai citite articole

Unele femei nu au simptome sau prezintă simptome puține și ușoare. Altele însă se confruntă cu simptome atât de severe încât acestea le afectează calitatea vieții și le poate împiedica să desfășoare chiar și activități considerate de rutină.[2]  

Aceste simptome pot începe să apară cu câțiva ani înainte de încetarea completă a menstruației, în ceea ce se numește perimenopauză sau perioada de tranziție spre menopauză. Această perioadă poate începe chiar și cu 10 ani înainte de menopauză, de obicei între vârsta de 40 și 50 de ani. În această etapă, nivelurile hormonale încep să fluctueze, iar menstruația poate deveni neregulată. Atenție! În ciuda acestor menstre neregulate, este încă posibil să rămâi însărcinată în perimenopauză. De aceea, se recomandă continuarea folosirii unei metode  contraceptive până când au trecut 12 luni consecutive fără menstruații. 

Apariția simptomelor menționate mai sus nu înseamnă că ai intrat la menopauză, ci poate fi un semn că organismul se pregătește pentru menopauză. Este important de menționat că fiecare femeie este unică și poate experimenta simptome diferite în această perioadă.[1][3]

În concluzie, menopauza este un proces natural care survine în viața fiecărei femei și ale cărei simptome sale pot să apară cu ani înainte de instalarea sa. Cum va arăta această perioadă de tranziție către menopauză, când va începe ea și prin se simptome se va manifesta poate varia de la o femeie la alta. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înțelege mai bine schimbările care au loc în corpul tău, cum anume te va afecta menopauza, dar și ce soluții există pentru a trece mai ușor prin această etapă a vieții tale, nu ezita să te adresezi unui specialist. Acesta îți poate spune tot ce ai nevoie să știi și te va ajuta, dacă este necesar, să găsești soluțiile potrivite pentru ameliorarea simptomelor care te deranjează.  

Bibliografie: 

  1. Brazier, Yvette. „Menopause Signs and Symptoms, and Treatments If You Are Experiencing Them”, Medical News Today, 28 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/155651. Accessed 13 Oct. 2023.
  2. „Menopause”, World Health Organization, 17 Oct. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause. Accessed 13 Oct. 2023.
  3. „Menopause – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397. Accessed 13 Oct. 2023.

Cele mai citite articole