Cuplu

Tradiții de nuntă din zona Munteniei

Timpurile moderne, evoluția lumii și dezvoltarea marilor orașe au plasat într-un con de umbră tradițiile și obiceiurile de nuntă. Deși majoritatea tinerilor preferă nunțile care ies din tiparele acestor datini, unii dintre ei încă păstrează și practică anumite obiceiuri de nuntă specifice fiecărei zone din România. Dacă te-ai gândit la un moment dat cum ai putea să îți faci nunta mai interesantă și chiar interactivă, ei bine, integrarea în program a unor obiceiuri tradiționale poate fi o strategie care cu siguranță va fi apreciată și va face deliciul invitaților tăi – mai ales dacă personalizezi nunta în stilul tău.

De data aceasta, ne-am oprit în Muntenia și iată care sunt cele mai populare obiceiuri de nuntă pe care le-am descoperit:

Împodobirea bradului

Conform spuselor din folclor, bradul reprezintă belșug, tinerețe, sănătate și vigoare. Astfel a apărut tradiția împodobirii brazilor nașilor și al miresei. În dimineața din ziua nunții, mirele împreună cu alaiul său participă la împodobirea brazilor cu colaci și fructe. Ei vor fi purtați de către feciorii satului. Unul dintre brazi este purtat până la casa nașilor și este legat în fața porții. Celalalt este lăsat la casa miresei. Actul de împodobire a brazilor simbolizează viața prosperă a viitoarei familii.

Udatul alaiului de nuntă

Mireasa, lăutarii și alaiul de nuntă merg la cea de-a treia fântână din sat, numărată de la casa miresei spre răsărit. Până la fântână, mireasa și un tânăr necăsătorit poartă un ulcior legat cu ștergar țesut în casă. La destinație, tânărul scoate apă de trei ori din fântână și de fiecare dată, împreună cu mireasa, stropește mulțimea cu un mănunchi de busuioc, înmuiat în apa din ulcior. Tradiția spune ca astfel norocul de însurătoare pentru flăcăi și de maritiș pentru fetele nemăritate va crește.

Furatul miresei

Tradiția furatului miresei se păstrează în foarte multe zone din țara noastră, inclusiv în Muntenia, și este un obicei care își regăseste originile în Antichitate. Cum a început acest obicei? Potrivit legendei, el este o formă reinterpretată a răpirii Sabinelor. După crearea Imperiului Roman, locuitorii acestuia au dat o petrecere în cadrul căreia invitații au fost și cei din tribul Sabinelor, un popor apreciat pentru frumusețea femeilor care îl reprezentau. Legenda spune că la finalul petrecerii, romanii au fugit cu soțiile, surorile și fiicele sabinilor. Mai apoi, atunci când sabinii s-au întors pentru a le recupera, femeile se îndrăgostiseră de bărbații romani, motiv pentru care au refuzat să se întoarcă în trib.

Cu siguranță, acum, proaspăta mireasă se va întoarce la mirele ei. Dar pentru a transforma momentul furtului miresei într-unul cu adevărat inedit, hoții de mierese vor avea nevoie de câteva idei ingenioase de „provocări” amuzante pentru mire: 

  • Declarație de dragoste, în rime, folosind anumiți termeni specificați de către răpitori;
  • Dans pe diverse melodii amuzante, de exemplu Limbo sau Macarena;
  • Solicitarea unor obiecte ceva mai dificil de procurat, cum ar fi ursuleți de pluș, cutii de chibrituri etc.;
  • Un mic test de cunoastere reciproca, valabil pentru ambii miri;
  • Legat la ochi, mirele trebuie să recunoască o anumită parte a corpului miresei, dintre mai multe fete așezate una lângă alta.

Acestea sunt câteva dintre tradițiile de nuntă, care încă se păstrează în zona Munteniei. Desigur, mai sunt și alte momente precum gătitul miresei, hora miresei, ruperea turtei, jucatul găinii și așa mai departe. Indiferent de cum îți imaginezi cea mai specială zi din viața ta, noi te putem ajuta cu organizarea nunții așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.