Casa Ta

Tu ştii care este diferenţa dintre un arhitect, un designer de interior şi un decorator? Când trebuie să apelezi la un birou de arhitectură?

Din ce în ce mai multe persoane care au nevoie de ajutorul unui specialist fac confuzia între trei meserii individuale, şi anume cea de arhitect,d e designer de interior şi de decorator. Puţine persoane ştiu să facă diferenţa dintre cele trei meserii şi când este necesar să apeleze la un birou de arhitectură sau la un alt specialist. Delimitarea între cele trei meserii este făcută de studii, practică şi de experienţă acumulată.

Ce presupune meseria de arhitect?

Arhitectura este un domeniu important, de sinteză, îmbinând atât artă, ştiinţa şi tehnică, conferindu-i un statut cu totul aparte în rândul artelor. Arhitecţii sunt specialişti în proiectarea şi în construirea clădirilor, o persoană care a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior şi deţine diplomă de licenţă în arhitectură. Arhitectul concepe şi dezvolta planul şi formă tridimensională pentru viitoarea clădire, având în vedere structura de rezistenţă, faţadele şi planificarea spaţiului interior.

Arhitectul are o viziune la o scară mult mai mare asupra viitorului proiect, în comparaţie cu designerul care creează proiectul în mod personal, gândind totul în cele mai mici detalii. Concret, arhitectul este specialistul care se ocupă de partea raţională, mecanică şi tehnică, lucrând împreună cu designerul, pentru că experienţa lui nu este suficientă pentru a da viață unei clădiri.

Ce implică meseria de designer de interior?

Designerul de interior este acel specialist care identifică, cercetează şi rezolva toate problemele ce ţin de funcţionarea şi de calitatea ambiantei interioare, în vederea creşterii calităţii vieţii şi a protejării sănătăţii, siguranţei şi bunăstării, bazându-se pe un fundament de cunoştinţe de specialitate şi tehnice interdisciplinar. Designerul de interior aplica soluţii creative şi tehnice pe o structură deja funcţională.

Designerul de interior observă şi înţelege comportamentul clienţilor astfel încât amenajarea interioară să fie utilă şi funcţională, putând să efectueze atât lucrări de proiectare şi de renovare a interioare, de al elaborarea schiţelor şi până la implementarea accentelor decorative finale.

Designerul de interior poate lucra împreună cu arhitectul şi inginerii pentru a îndeplini cerinţele clienţilor, propunând compartimentarea interioară, planificarea deschiderii uşilor, ferestrelor, planului electric, mobilării, iar lista poate continua.

Ce face decoratorul de interior?

Decoratorul de interior, spre deosebire de designer, nu are o pregătire formală şi se preocupă de lucrările de suprafaţă ale amenajărilor interioare, fără să schimbe geometria spaţiului. Un decorator nu creează spaţii interioare, ci decorează spaţiile deja existente, modificând finisajele şi pardoselile sau adăugând elemente decorative, însă nu pot îndepărta şi modifica elementele structurale, nu pot schimba planurile de instalaţii şi electrice.

Pe scurt, decoratorul de interior are în atribuţii mult mai puţin importante decât cele ale arhitectului sau designerului, fiind preocupat în mare parte de estetică, obiecte de artă, culori şi mobilier.

Femei Moderne

Adauga comentariu

Click aici pentru a scrie un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!