Sanatate

4 boli pentru care oboseala cronică e un simptom

Oboseala este o stare firească, naturală, ce apare, fie din cauza orelor insuficiente de somn, fie în urma unui efort prelungit, a unor activități stresante sau care necesită multă concentrare. Odihna este antidotul ideal pentru oboseală, dar, situația se complică, dacă această stare persistă mai mult timp. Dacă ești obosit mai mult de șase luni, atunci s-a instalat, deja, oboseala cronică. Aceasta poate fi un sindrom de sine stătător, însă, poate fi și o manifestare specifică a unei alte afecțiuni. În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai frecvente afecțiuni care se pot ascunde în spatele oboselii cronice.

Diabetul zaharat de tip II

Este o boală cu o incidență în continuă creștere, în ultimii ani, cauzat de excesul ponderal, acumulat pe fondul sedentarismului și al unei alimentații mai puțin sănătoase. Pe lângă starea de oboseală permanentă, persoanele cu diabet se mai confruntă cu senzații frecvente de foame și de sete, urinări frecvente și scădere neobișnuită în greutate. De asemenea, un alt simptom caracteristic diabetului zaharat de tip II este vindecarea lentă a rănilor. Din păcate, diabetul de tip II este o boală incurabilă însă, aceasta poate fi ținută sub control printr-o dietă adecvată, activitate fizică, medicație și monitorizarea glicemiei.

Depresia

Între 60 și 80% dintre persoanele cu oboseală cronică „datorează“ această stare unei afecțiuni psihice. Depresia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din această sferă, fiind determinată de o serie de factori. Stresul prelungit, pierderea unei persoane dragi, un eșec în activitatea profesională sau într-o relație sentimentală sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la depresie.

Pe lângă oboseala cronică, persoanele depresive tind să se izoleze, își pierd interesul pentru activitățile zilnice, mănâncă din ce în ce mai puțin și nu dorm suficient. Sentimentul de tristețe și neîmplinire devine tot mai puternic, iar persoana afectată poate recurge la gesturi extreme, în cazul în care nu primește ajutor la timp.

Psihoterapia și sprijinul celor apropiați sunt cele mai bune metode pentru vindecarea depresiei. În fazele mai avansate ale bolii, este nevoie de tratament medicamentos și, chiar, de spitalizare.

 Apneea în somn

Deși, e considerat, de multe ori, un lucru banal, sforăitul trădează o problemă de respirație în timpul somnului, denumită apnee. Această afecțiune este caracterizată de o oxigenare insuficientă a sângelui în timp ce dormi, urmare a obstrucționării căilor respiratorii. Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat pe nas sau pe gură este obstrucționat, putând fi însoțit de scurte perioade în care respirația se oprește. Oxigenarea insuficientă în timpul somnului generează oboseală cronică, în unele cazuri, acesta fiind singurul simptom al apneei în somn. Fumătorii și supraponderalii sunt cei mai predispuși, astfel că renunțarea la acest viciu și pierderea unor kilograme în plus scade riscul.

Rinita alergică

Este o afecțiune frecvent întâlnită, generată de o reacție exagerată a sistemului imunitar la acțiunea unor stimuli alergeni. Cei mai comuni alergeni sunt polenul, acarienii, părul din blana animalelor, mucegaiurile și ciupercile. În contact cu acești stimuli, persoanele alergice strănută, în mod repetat, au nasul înfundat și acuză dureri de cap și oboseală cronică. Cel mai simplu remediu este evitarea factorilor alergeni, însă, aceștia trebuie să fie identificați, în prealabil. Pentru asta, e nevoie de consultul unui medic alergolog care va stabili, în urma unor teste specifice, factorii care provoacă alergia. Dacă este cazul, medicul va prescrie și anumite medicamente, în funcție de amploarea reacției alergice.

În aceste boli, oboseala cronică reprezintă unul dintre cele mai evidente simptome, așa că nu ezita să te adresezi unui medic, atunci când această stare persistă pentru o perioadă mai îndelungată. Procedând astfel, boala poate fi depistată în fază incipientă, și va fi mai ușor de tratat.