„De ce dinții mei nu sunt la fel de strălucitori ca înainte, deși fac tot ce trebuie?” Dacă îți periezi dinții corect și mergi la stomatolog regulat și, cu toate acestea, dinții tăi nu te mai mulțumesc, s-ar putea să îi agresezi inconștient, fără să știi. Dr. Alexandra Mircea vorbește despre obiceiurile pe care le avem și felul în care ele ne afectează, fără să știm, sănătatea orală.
1.Alimente acide
Consumul excesiv de lămâi, portocale, grapefruit și sucurile din acestea nu este întocmai sănătos pentru dinții noștri. Deși citricele au multiple beneficii asupra organismului, este necesar să nu facem excese – acidul din citrice duce la erodarea smalțului dentar, favorizând, practic, apariția bacteriilor.
Dacă citricele fac totuși parte din alimentația noastră, este necesar să ne clătim gura cu apă după consumarea lor, dar și să bem cantitatea de apă necesară pe zi pentru a rămâne hidratați – și pentru a înlătura orice urmă de aciditate.
2. Periajul dentar imediat după masă
Chiar după ce ai mâncat ești tentat să îți periezi dinții, pentru a elimina orice resturi de mâncare – dar mai gândește-te odată. După ce mâncăm, dinții noștri (deci și smalțul) sunt mai sensibili, ușor mai subțiați – dacă venim cu periajul în acest timp, nu facem decât să agresăm și mai tare dentina.
Este important ca după fiecare masă să consumăm o cantitate suficientă de apă și să așteptăm cel puțin jumătate de oră înainte de periaj – astfel, dinții noștri vor avea timp să se remineralizeze.
3. Înlocuiești fructele proaspete cu sucul de fructe
Fructele au un aport remarcabil de vitamine și antioxidanți în rutina noastră – însă sucurile de fructe, fie ele atestate ca „naturale” ne aduc un singur lucru: o cantitate imensă de zahăr. Fructele sunt în mod natural încărcate în zahăr, deci sucurile din fructe care sunt sigure pentru dinții noștri sunt cele care au 0 grame de zahăr în compoziție.
Același lucru se întâmplă și în cazul fructelor uscate, un snack favorit al multora dintre noi: în procesul de uscare, toate valorile nutriționale ale fructului dispar. Iar uscarea se face prin adăugarea unei cantități foarte mari de zahăr – deci, în timp ce credem că luăm o gustare sănătoasă, nu facem decât să mâncăm zahăr care va favoriza apariția cariilor.
Cele mai citite articole
Carii care, lăsate netratate, pot duce la pierderea dintelui. E mai chibzuit să limităm consumul de suc de fructe și fructe uscate decât să ne întrebăm care este implant dentar pret, pentru a suplini dintele lipsă, nu?
4. Periajul prea agresiv
Ca să te asiguri că dinții tăi sunt perfect curați, alegi să periezi agresiv, eventual cu o periuță cu perii cât mai tari. În realitate, acest obicei nu face decât să ne distrugă dinții – smalțul nostru dentar are de suferit. Ce ar trebui să facem?
Să periem blând, cu periuța ținută într-un unghi de 45 de grade, dinspre gingie înspre dinte – e important să periem o zonă blând, de mai multe ori, nu o singură dată și în mod agresiv. Periajul alert, agresiv, nu doar că distruge smalțul dentar, însă nici nu curăță dinții, ci doar „mută” bacteriile dintr-o parte a cavității orale în alta.
5. Folosești scobitori
Acest obicei este prezent în viețile multora dintre noi și poate părea șocant, însă scobitorile ne rănesc dinții. Când le folosim, ele reușesc să zgârie o parte din smalțul dentar din cauza capătului ascuțit. O alternativă mult mai sănătoasă (și prietenoasă cu dantura) este folosirea aței dentare pentru a înlătura resturile alimentare blocate în spațiile interdentare.
6. Mersul la piscină
Pentruînotătoriiînrăiți,fițiatențilasubstanțelecucaresunttratatepiscinele.Atuncicândînotațiținețifrecventguradeschisășiintrăapătratatăspecific.Aceastăapăvăpoatecoloradințiicupetemaronii,darnumaidacăpetrecețimaimultde6oreînpiscină(poateîntimpulverii). – dr. Alexandra Mircea
7. Evitarea consultului stomatologic
„Nu are sens să merg la dentist dacă nu mă doare nimic”. În realitate, are foarte mult sens – durerea ne atenționează că deja unele lucruri s-au agravat. Dacă am merge la dentist periodic, așa cum este recomandat, am putea depista la timp unele afecțiuni, fie vorba de carii, înghesuiri dentare sau gingivită.
Un stomatolog te poate îndruma către un alt specialist, dacă e cazul – ortodontul, de exemplu, se va ocupa de tratamentul cu aparat dentar invisalign, dacă asta e soluția potrivită tie. Însă amânarea consultului stomatologic nu agravează doar starea dinților, ci și suma pe care vei fi nevoie să o plătești.
Acestea sunt doar câteva dintre obiceiurile care ar trebui să ne iasă din rutină pentru a avea dinți frumoși și sănătoși. Pe unele este suficient să le limităm – cum ar fi consumul de citrice – însă de altele trebuie să ne dezvățăm complet, cum ar fi evitarea consultului stomatologic. Drumul către dantura ideală trece, într-adevăr, printr-o serie de sacrificii – însă în final nu doar dinții noștri au parte de efecte pozitive, ci întreaga stare de sănătate.