Sanatate

Aparatul dentar: ce presupune tratamentul și cum cum se schimbă igiena dentară

Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic utilizat cu scopul de a alinia dinții corect. Dacă te afli printre persoanele care au nevoie de un aparat dentar, este important a cunoaște că e necesar a parcurge unele etape înainte de montarea aparatului. Însă, nu te speria, nimic nu este dureros.

Tratamentul ortodontic

Igienizarea danturii

Igienizarea profesională a danturii este esențială pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul. Aceasta este efectuată obligatoriu înainte de montarea aparatului dentar. În cazul omiterii acestei proceduri, riscul de a dezvolta carii dentare este mai ridicat. Așadar, medicul stomatolog va efectua:

  • detartraj;
  • periaj dentar profesional.

De asemenea, eventuale carii dentare sau probleme gingivale sunt evidențiate în timpul detartrajului. Acestea vor fi tratate înainte de montarea aparatului dentar. 

Montarea aparatului dentar

Montarea aparatului dentar este o procedură nedureroasă. Tipul de aparat dentar este ales împreună cu medicul ortodont. Există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Vorbește cu medicul și află care este dispozitivul care ți se potrivește cel mai bine. 

Dacă te sperie faptul că aspectul estetic ar putea avea de suferit, află că există o soluție și pentru această problemă. Aparatul dentar invisalign îți poate oferi un zâmbet perfect încă din prima zi. Este confecționat dintr-o rășină transparentă, special concepută pentru a menține un aspect estetic plăcut. Însă, are aceeași eficiență, chiar mai crescută, comparativ cu aparatele dentare clasice. 

Cele mai citite articole

Controale periodice

După montarea aparatului dentar, este necesar a efectua controale periodice la medicul ortodont. Acestea sunt necesare pentru a observa progresul obținut cu ajutorul aparatului dentar. De asemenea, pot fi necesare ajustări ale dispozitivului ortodontic pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Igiena danturii

În timpul purtării aparatului dentar este important a acorda o atenție deosebită igienei dentare. Dacă vei avea o igienă corectă și constantă te vei bucura de următoarele beneficii:

  • vei avea un zâmbet strălucitor;
  • mirosul neplăcut al gurii este eliminat;
  • riscul de a dezvolta carii dentare este scăzut; 
  • eviți candida bucala.

Pentru o igienă dentară corectă în timpul purtării aparatului dentar este recomandat:

  • a te spăla pe dinți de cel puțin două ori pe zi, ideal după fiecare masă;
  • a alege o periuță electrică, fiind mai performantă în îndepărtarea plăcii bacteriene comparativ cu o periuță clasică;
  • a opta pentru o pastă de dinți cu fluor;
  • a utiliza dușul bucal.

Nu doar curățarea dinților este importantă. Nu uita ca la fiecare spălare să cureți suprafața internă a obrajilor și limba. La acest nivel se pot depune o multitudine de bacterii, care cauzează mirosul neplăcut al cavității bucale. 

Chiar și aparatul dentar necesită atenție în timpul igienizării. În funcție de tipul ales, curățarea aparatului este diferită. În cazul unui aparat dentar fix, eliminarea resturilor alimentare se face prin intermediul dușului bucal, ulterior pentru curățare folosindu-se periuța de dinți. Însă, aparatul dentar mobil sau aparatul dentar Invisalign se pot detașa de la nivelul dinților. Astfel, acestea se curăță cu o soluție specială. 

Purtarea unui aparat dentar nu constituie un proces costisitor, însă este util a acorda atenție unor aspecte importante, precum igiena. Astfel, sunt evitate complicații, precum cariile dentare sau parodontoza. Dacă ai întrebări sau nelămuriri referitoare la modul de montare, dar și la modul în care poți gestiona purtarea aparatului dentar, nu ezita să întrebi medicul ortodont. 

Cele mai citite articole