Diverse

De ce sunt înnebuniți oamenii după știrile mondene?

Iată o întrebare la care este destul de dificil de răspuns, motiv pentru care s-au făcut tot felul de studii pe plan internațional în încercarea de a se stabili clar de ce ultimele știri mondene au o atât de mare popularitate în rândul consumatorilor de televiziune și nu numai al lor.

Oamenii adoră să afle secrete despre vedete 

Unul dintre proiectele de cercetare în această direcție a constat în recrutarea de voluntari cărora li s-a cerut ca să își aleagă orice articol jurnalistic dintr-un agregator de știri, în timp ce o cameră video urmărea mișcarea ochilor participanților la experiment.

Așa cum era de așteptat, majoritatea voluntarilor au ales diverse știri negative pentru a le citi, deși atunci când au fost întrebați nu au putut să exprime clar care a fost motivul pentru care au deschis o știre negativă, nu una pozitivă. 

Psihologii au explicat comportamentul acestora ca fiind determinat de un instinct natural care încurajează evitarea pericolului. Mai exact, deși un om ar trebui ca să vadă lumea în culori pozitive, ceea ce îi sare în ochi prima dată este negativul, adică potențialul pericol.

Ce-i drept, dacă am trăi doar într-o stare continuă de pericol, probabil că o știre pozitiv ar fi aceea care ar atrage mai mult atenția, deoarece ar ieși prea mult din context. Sau poate că nici măcar nu am mai fi în stare ca să o observăm.

Emisiunile tv cu subiecte mondene, în topul audiențelor 

Când vorbim despre televiziune, lucrurile stau la fel ca și în online în materie de mondenități.

Și consumatorii de televiziune, la fel ca și abonații site-urilor de cancan își doresc să pătrundă adânc în viața altor persoane, să se uite “pe gaura cheii”, indiferent dacă este vorba de actori, muzicieni, politicieni, prezentatori media populari, scriitori. Sunt oamenii pe care îi urmăresc frecvent, deoarece și-ar dori să fie ca ei, să aibă parte de acele emoții pe care mulți telespectatori nu le trăiesc în viețile lor de zi cu zi.

Cele mai citite articole

În România emisiunile mondene televizate devin parte din viața cotidiană. Chiar dacă sunt de multe ori frivole, oamenii discută la locul de muncă despre ceea ce au văzut seara la televizor, despre ceea ce s-a întâmplat viața unei anumite vedete, dacă s-a căsătorit, a divorțat, dacă i s-a născut un copil, dacă a trecut printr-o situație-limită (decesul unei rude dragi, o boală gravă, un accident auto ce i-a pus viața în pericol).

Scandalurile televizate, pe gustul telespectatorilor români

În țara noastră, ca peste tot în lume, scandalurile sunt acelea care fac cea mai mare audiență, iar explicația este simplă: acele mici detalii întunecate, acele schelete din dulap dosite bine de persoanele publice, sunt elementele care îi coboară de pe piedestalul de ființe intangibile.

Sunt aspecte sordide de multe ori, dar ele le umanizează dintr-un anumit punct de vedere, iar faptul că și persoanele faimoase și bogate au problemele lor cumva aduc o consolare pentru oamenii care trăiesc într-o realitate extrem de cenușie, unde nu se întâmplă mai nimic spectaculos.

Prin aceste mici sau mari focuri de paie consumatorii avizi după știri mondene ajung să îi înțeleagă mai bine pe idoli, să îi simtă mai apropiați. 

Vedetele momentului au înțeles acest lucru și chiar a ajuns să creeze ei înșiși anumite scandaluri, mai mult sau mai puțin reale, tocmai pentru a câștiga un plus de popularitate. Nu de alta, dar este deja bine știut că publicitatea, fie ea pozitivă sau negativă, tot publicitate rămâne, iar protagoniștii acestora pot astfel ca să rămână în atenția publicului. 

Un alt argument este și faptul că oamenii preferă mai degrabă ceea ce este familiar, inteligibil pentru ei și resping din ce în ce mai puternic în ultima vreme ceea ce li se pare complicat, mult prea dificil de înțeles.

Așa încât niciodată informațiile despre dezvoltarea economică, despre programele diverselor partide, despre cine știe ce descoperire științifică revoluționară sau eveniment cultural prestigios, nu va face audiența pe care o va avea o bătaie în club dintre două pițipoance, starlete de carton la modă.

Celebritățile au fascinat întotdeauna oamenii care le-au urmărit cu aviditate carierele, iubirile, despărțirile, alegerile vestimentare.

Astăzi este mult mai ușor să accesăm noutățile despre acestea, de multe ori chiar instantaneu, iar apetitul pentru știrile mondene despre vedete este unul la cote extrem de înalte. Și cu siguranță nu va dispărea curând.

Cele mai citite articole