Sanatate

Cele mai importante motive pentru care sunt folosite implanturile din titan

Implanturile de titan sunt foarte populare in prezent, inclusiv pentru cele mai bune implanturi dentare. Sunt mai multe motive pentru care a fost ales acest material, iar ele vor fi detaliate mai jos.

Titanul se integreaza natural in os

Titanul permite implantului sa se integreze strans in osul maxilar, facandu-l puternic si stabil. Acesta este motivul pentru care titanul este folosit si pentru a inlocui articulatiile genunchiului, soldului si vertebrelor. 

Este anticoroziv

Proprietatile rezistente la coroziune ale titanului sunt extrem de necesare pentru implanturile dentare. Titanul este considerat a fi un generator de oxigen, ceea ce inseamna ca formeaza straturi de oxid de protectie pe suprafata sa. Acest lucru ajuta la protejarea implantului impotriva unei game largi de substante agresive care l-ar putea deteriora.

Este nemagnetic

Titanul pur si aliajele sale sunt nemagnetice, ceea ce inseamna ca nu este susceptibil la interferente exterioare. Nu va declansa un detector de metale si poate fi utilizat in siguranta cu imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Implanturi de titan flexibile si elastice

Cele mai citite articole

Flexibilitatea si elasticitatea titanului o imita pe cea a osului uman, ceea ce inseamna ca un implant de titan este capabil sa distribuie stresul aplicat acestuia cu osul din jur. Acest lucru nu numai ca va mentine osul activ si puternic, dar va reduce si sansele de esec al implantului.

Alternativele nu sunt inca dovedite

Zirconiul este o alternativa puternica la titan in domeniul dentar – se imbina bine cu osul si este placut din punct de vedere estetic. Cu toate acestea, implanturile de zirconiu, desi ofera anumite beneficii, nu sunt inca utilizate de rutina, dar sunt inca in curs de cercetare. 

Este greu de spus daca vor rezista testului timpului, deoarece nu au fost folosite suficient de mult pentru a oferi dovezi concludente. De asemenea, implanturile de zirconiu au un cost mai mare decat cele din titan, nefiind la indemana multor oameni.

Implanturile de titan nu sunt ieftine, dar asta are un motiv, deoarece titanul este considerat materialul perfect pentru implanturi, dar este mai ieftin decat multe dintre alternative existente in prezent.

Cele mai citite articole