Sanatate

Sistemul David – terapie moderna pentru reabilitarea coloanei vertebrale

Cand vine vorba despre metodele terapeutice prin care poate fi tratata durerea de spate si corectata cauza care a provocat problema, sistemul David este considerat a fi standardul de aur in tratarea problemelor de la nivelul coloanei vertebrale, fiind utilizat cu precadere in mai multe tari europene.        

Sistemul David, destinat reabilitarii coloanei vertebrale, este un sistem complex pentru ca actioneaza in doua directii: efectuarea unei evaluari functionare si ulterior, recuperarea functionala. Deci, sistemul utilizeaza o tehnologie prin care serveste concomitent drept sistem de diagnostic si reabilitare.  

Evaluarea functionala

In prima faza, are loc evaluarea initiala. In aceasta etapa, se obtine un raport cu ajutorul caruia medicul stabileste planul de tratament. Acesta poate alege fie abordarea standardizata asociata sistemului David sau o abordare personalizata pentru pacient, in raport cu afectiunea si rezultatele raportului.  

Precizia in evaluare este un criteriu esential pentru a dezvolta planul de tratament potrivit pentru fiecare pacient. Se vor evalua mobilitatea segmentelor articulare, intr-un mod sigur si controlat. De altfel, evaluarea consta in teste privitoare la forta si mobilitatea in toate planurile de miscare, in baza carora se construieste planul de tratament.  

Indiferent ca pacientul sufera de un episod de durere intensa de spate sau aceasta problema apare in mod recurent, se poate concepe un plan de tratament pentru ambele cazuri. Prin sistemul David, se pot trata numeroase afectiuni de la nivelul coloanei, intre care durerile de spate si hernia de disc, fiind util inclusiv in procesul de recuperare dupa anumite interventii chirurgicale.  

Recuperare functionala 

In urma obtinerii raportului de evaluare, se stabileste programul terapeutic adaptat pe nevoile pacientului. Numarul de sedinte necesare variaza de la un pacient la altul, in raport cu afectiunea de care acesta sufera si de gradul de severitate al afectiunii respective. 

Sistemul David vizeaza in mod direct musculatura profunda, paravertebrala. Musculatura atasata de coloana este atrofiata tocmai pentru ca nu este supusa efortului si nu este exersata, in comparatie cu grupele musculare mari, care sunt solicitate in majoritatea activitatilor de zi cu zi.  

In dezvoltarea programului individual de tratament, se tine cont de mai multi factori. Nu se ia in calcul numai starea in care se afla pacientul la momentul evaluarii, ci si istoricul afectiunii si capacitatea fizica a persoanei respective. Profilul coloanei vertebrale este realizat in urma evaluarii si colectarii rezultatelor. 

Numarul de sedinte 

Pe langa evaluare, sunt utilizate rapoarte obiective pentru a monitoriza rezultatele si progresul pacientului. Pe de o parte, acestea sunt utile pentru medic, dar si pentru pacient, deoarece rapoartele pot servi ca sursa de motivatie. De regula, se efectueaza 2-3 sedinte pe saptamana, in ideea de a maximiza beneficiul terapeutic. Durata planului de tratament variaza de la o persoana la alta, de obicei aceasta fiind cuprinsa intre 6-12 saptamani, in care se efectueaza intre 4-24 sedinte, in functie de particularitatile pacientului. 

Prin urmare, sistemul David este un sistem performant de reabilitare a coloanei vertebrale, care poate servi drept terapie complementara in tratarea unor afectiuni sau recuperarea dupa interventii chirurgicale. Cu alte cuvinte, terapia David presupune tratarea prin miscare a articulatiilor dureroase, cu ajutorul unui dispozitiv usor de utilizat.  

Femei Moderne

Adauga comentariu

Click aici pentru a scrie un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!