Sanatate

De ce terapia de cuplu Gottman este atat de eficienta pentru parteneri?

Întreținerea unei relații romantice presupune un amalgam de sentimente, dar și de curaj, pentru că oamenii care își doresc foarte mult să-și păstreze partenerii fac orice, astfel încât să depășească momentele dificile. De exemplu, cei care nu vor să renunțe atunci când întâlnesc hopuri în propria relație au posibilitate de a merge la terapie de cuplu. Metoda Gottman este una excelentă, pe care o pot lua în calcul atât femeile, cât și bărbații.

Ce este terapia de cuplu Gottman?

Terapia Gottman presupune utilizarea unor strategii datorită cărora sentimentele de prietenie, dar și de intimitate sunt readuse la viață. Mai exact, pacienții descoperă soluții eficiente prin care își pot gestiona conflictele și își pot reclădi relațiile prin găsirea unui nou drum comun, pe care să îl urmeze.

Metoda Gottman presupune mai multe etape prin care oamenii trebuie să treacă, până să ajungă în punctul pe care și-l doresc. În acest sens, cunoașterea partenerului este esențială, iar răbdarea este un ingredient cheie, de care pacienții trebuie să dea dovadă, mai ales atunci când vor să-și clădească viața împreună bazată pe armonie pe care au avut-o la început.

Ședințe scurte de terapie de cuplu

Cele mai citite articole

În ceea ce privește durata ședințelor la care oamenii trebuie să participe, ea este una destul de scurtă. În aproximativ o oră, cuplurile pot descoperi lucruri la care nu s-ar fi gândit niciodată și care pot reprezenta sursa problemelor pe care le au. Mai mult, în intervalul de timp în care se află la terapeut, femeile și bărbații trec prin stări diverse, reușind astfel să-și exploreze foarte bine latura emoțională. Este important, însă ca oamenii să-și permită să fie vulnerabili și să se deschidă cu adevărat în fața celor pe care îi au alături.

Latura emoțională, pusă pe primul loc

Dacă în viața de zi cu zi, cei mai mulți dintre oameni se concentrează pe tot ce înseamnă latura material și găsirea a suficiente resurse financiare pentru a avea o viață liniștită din acest punct de vedere, atunci când merg la terapie de cuplu, partenerii își alocă timp doar pentru ei înșiși. În acest mod, femeile și bărbații își pot da seama cât de mult au greșit în relațiile pe care le au, dar și care ar putea fi cele mai bune soluții prin care să comunice mai bine și mai ușor.

Soluții personalizate

Un alt element extrem de interesant despre terapia Gottman este aceea că oferă cuplurilor soluții personalizate, în funcție de problemele pe care le au. Nu toată lumea se confruntă cu aceleași tipuri de dificultăți, motiv pentru care terapeuții au grijă să aplice în soluțiile pentru pacienți idei interesante și simplu de aplicat, dar care să aibă un foarte mare impact asupra parcursului acestora pe termen lung.

A merge la terapie reprezintă deja un pas foarte mare pentru cuplurile care ajung într-un punct despre care nu sunt sigure că poate fi depășit. Această soluție poate fi una salvatoare, care să ajute pacienții să se redescopere din punct de vedere emoțional, dar și fizic!

Cele mai citite articole