Diverse

6 ingrediente de bază pe care trebuie să le ai în cămară

Anii pandemiei de coronavirus au pus întreaga planetă în faţa unei noi provocări: restricţiile de mişcare şi izolarea. Pentru unii a fost un calvar să nu poată ieşi în concedii, vizite, la restaurant sau film. Pentru alţii s-a transformat în prilejul perfect de a-şi redescoperi familia şi casa. Cumpărăturile în magazinele esenţiale sau prin comenzi online ne-au adus acasă toate ingredientele de care aveam nevoie. Dacă vrei să nu ai niciodată probleme, iată câteva exemple de produse care nu trebuie să-ţi lipsească din cămară, indiferent că sunt vremuri de libertate sau restricţii.

Ulei

Majoritatea felurilor de mâncare încep cu un strop de ulei, motiv pentru care este aşezat în vârful ingredientelor esenţiale. Oferta este atât de bogată încât poţi avea un sortiment de ulei pentru fiecare ocazie: salate, coacere, sotare sau prăjit. În funcţie de planta din care a fost extras, uleiul poate fi de floarea soarelui, măsline, rapiţă, palmier, cocos, porumb, struguri, susan, arahide, migdale sau nuci.

Ceapă şi usturoi

Ceapa şi usturoiul sunt legume care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie. Având în vedere că au o valoarea terapeutică şi nutritivă impresionantă, acestea sunt la limita dintre aliment şi medicament. Prezenţa lor în cămară este justificată în principal de gustul pe care îl oferă mâncărurilor. De la antreu până la felurile secundare, multe gustări şi mâncăruri sunt incomplete fără bulbii de ceapă sau usturoi. Faptul că au acţiuni terapeutice asemenea unui medicament nu înseamnă că există restricţii de consum în privinţa oamenilor sănătoşi. Ceapa şi usturoiul sunt contraindicate doar dacă medicul îţi recomandă să le scoţi din alimentaţie.

Sos de roşii

Un element comun al bucătăriei tradiţionale româneşti şi al celei mediteraneene este sosul de roşii. Indiferent de sezon, chiar şi atunci când tarabele sunt pline cu legume proaspete, sosul de roşii îşi găseşte utilitate. Vrei să faci o ciorbă sau o tocăniţă, o pizza sau o porţie de paste? Ai nevoie de sos de tomate Regal, un preparat de bază nelipsit dintr-o mulţime de reţete delicioase.

Făină

Cele mai citite articole

Fără ea, nu poţi coace. Pâinea, cozonacul, prăjiturile, pizza şi pastele de casă au drept ingredient principal făina. Există sortimente dedicate fiecărui preparat în parte, aşadar, îţi poţi diversifica stocurile în funcţie de ceea ce găteşti mai des. Cămara pare că a fost inventată pentru a adăposti rafturile cu făină.

Drojdie

În strânsă legătură cu făina şi pandemia este drojdia. Dacă îţi aminteşti aventurile din primele zile de restricţii, două rafturi erau goale în majoritatea magazinelor alimentare: cele de făină şi drojdie. Apăruseră chiar o mulţime de glume online cu privire la valoarea unui plic sau pacheţel de drojdie proaspătă sau uscată. Ideea este că fără drojdie chiar şi făina devine de multe ori inutilă. Aşadar, dacă ai ceva de copt, păstrează. Nu ştii ce vremuri vin.

Paste

Nu suntem italieni, nu noi le-am inventat, dar cu siguranţă pastele se regăsesc într-o mulţime de feluri de mâncare din ţara noastră. Inventivitatea românească a înlocuit tăieţeii de casă cu tagliatelle într-o supă excelentă. Acelaşi tip de paste poate fi gătit după reţete originale cu smântână, brânză, peşte sau carne. La fel de bine poţi folosi orice alt tip de paste, de la spaghete de diferite dimensiuni până la farfallinele curcubeu pentru copii. Desert, supă sau fel principal, pastele din cămara ta îşi găsesc utilitate pentru orice masă a zilei.

Fie că eşti adepta gătitului frecvent în casă sau intri în bucătărie doar ocazional, dulapul cu ingrediente nu trebuie ignorat niciodată. Nu lua în calcul doar un dezastru care te-ar putea obliga să rămâi în casă; foloseşte acest prilej pentru a petrece timp de calitate împreună cu persoane dragi în jurul unei mese delicioase.

Cele mai citite articole